fernando_gimenoLa 7a edició del Festival de música en valencià que organitzen l’ajuntament de Benlloch, Escola Valenciana, l’Associació cultural Pitxurrull i Reviscola ha marcat un punt i a part en la història d’aquesta trobada musical de tres dies. L’organització del Feslloch ha treballat durant mesos per fer possible un cartell divers, amb grups emergents i d’altres de consolidats, que ha estat arrodonit amb les actuacions de les dues formacions musicals de referència al País Valencià, Al Tall i Obrint Pas, els dos grups que han anunciat la seua retirada dels escenaris, definitiva en el primer cas i indefinida en el segon. El Feslloch 2013 ha aconseguit ser un festival intergeneracional que ha reunit famílies completes per gaudir de la música feta en la nostra llengua.

Es pot dir que la música ha estat present durant 72 hores, ja que a més de les 25 actuacions programades a l’Escenari Principal i a l’Auditori, la música també ha sonat a l’espai Chill out i a la zona d’acampada gràcies a la Xaranga Feslloquera i als càntics dels centenars d’assistents instal•lats a la pineda. A més, el festival ha oferit, de manera paral•lela, altres activitats d’oci: tallers, trivial, karaoke, projecció de documentals i activitats esportives.

altall1Aquesta edició ha comptat també amb reflexions de crítics musicals valencians respecte a la música feta en la nostra llengua, els programadors de concerts en valencià i els diferents agents que conformen el món de la música en valencià. A més, s’ha parat una especial atenció a la influència de la poesia de Vicent Andrés Estellés i al llegat i la influència del grup Al Tall en les noves fornades de cantants valencians.

L’organització del festival ja ha començat a posar-se en marxa per dissenyar les partitures del que serà el Feslloch 2014: “Per a l’organització, hi ha dos aspectes del festival que el fan genuí i que no volem canviar: en primer lloc, que el Feslloch és un festival on el 100% de les propostes musicals són en la nostra llengua, com ha passat en aquesta última edició o, almenys, el 95% com en edicions passades; el segon, que volem mantindre l’essència de festival proper al públic, amb un equip de treball i de voluntaris que es preocupen per la gent i que creuen fermament en l’objectiu últim d’aquest projecte, que és servir de plataforma per a la música feta en la nostra llengua”, ha comentat Anna Edo, regidora de Cultura de l’ajuntament de Benlloch.

Aquest festival ha de jugar amb l’eclecticisme d’estils, ja que la música en valencià no és un gènere musical en si mateix, però sí que és una etiqueta per fer més visibles grups i cantants que estan treballant de valent per continuar la història musical del País Valencià.

gimeno_obrintpasL’organització del Feslloch espera que el segon cap de setmana de juliol de 2014 es reunesquen de nou a Benlloch milers de feslloquers i feslloqueres. En paraules de Voro Golfe, coordinador de la Gira d’Escola Valenciana i un dels responsables de la programació del Feslloch: “Quan acaba el Feslloch t’adones que tres dies de festival deixen seqüeles innegables: veus mig afòniques, ulls que pesen com a lloses, cossos baldats per la fatiga i la festa… Però també es percep en l’ambient que el Feslloch és un festival especial, potser perquè hi conviuen – amb respecte, cordialitat i harmonia- organitzadors, voluntaris, músics, fotògrafs, periodistes, col•laboradors i públic. El festival s’ha consolidat, sí, però cal aprendre dels errors i continuar millorant. No hem d’abandonar mai aquesta premissa, per respecte als assistents i als nostres músics. No caurem en el triomfalisme ni en la manca d’autocrítica, entre altres coses perquè eixe no és el nostre estil”.
Enguany, una de les parets de l’Auditori apareixia amb una llegenda anònima: “El que passa al Feslloch, es queda a Benlloch.”. De segur que aquesta sentència es queda curta, perquè les cares i els missatges de la gent ens han transmés que allò que ocorre al Feslloch passa a formar part del catàleg d’anècdotes i de vivències de cadascun dels assistents. I, de manera aclaparadora, fa l’efecte que les experiències viscudes són molt satisfactòries.

L’organització del festival us agraeix de tot cor la confiança que heu dipositat en aquest esdeveniment musical tan necessari per a la nostra música i el nostre país. I, de pas, us llancem un crit d’agraïment, d’optimisme i de complicitat: “Endavant, companyes i companys. Entre totes i tots farem que el proper Feslloch siga igual o millor que el que acabem de viure”.

(Fotografies: Pepe Girona i Fernando Gimeno)