El Feslloch tanca la seua X edició amb signes que el consoliden com el festival de referència de la música en Valencià.

Benlloch s’ ha convertit en capital de la música en valencià al llarg de l’intens cap de setmana de celebracions d’aniversari del Feslloch, festival organitzat per l’Ajuntament d’aquest municipi de la Plana Alta, en col·laboració amb Escola Valenciana i l’Associació Cultural el Pitxurrull.

Més de 30 propostes artístiques han fet gaudir i ballar el públic des del dijous 7 de juliol fins la matinada del dissabte 9, quan a trenc d’alba l’Escenari Ovidi s’acomiadava fins la propera edició amb la selecció dels temes més ballables de Dj Biano.

Ha sigut el gran any del Feslloch, el moment de donar les gràcies al públic per una dècada d’estima i suport a la música en valencià i per aquest motiu calia posar tota la carn a la graella sense escatimar esforços: millors infraestructures i serveis, ampliació de la programació lúdica i cultural i caps de cartell internacionalment reconeguts han sigut les principals apostes de l’ organització.

El festival ha comptat amb majors dotacions mèdiques i de seguretat, encarregades de garantir l’assistència i el benestar dels presents les 24 hores, així com una millora de la zona d’acampada, una major nombre de dutxes i sanitaris i l’exitosa activitat del segon escenari “Escarbat”, que en alternància amb l’Auditòri i l’espai principal “Ovidi”, han fet possible que la música acompanyara les feslloqueres i feslloquers en tot moment.

Tampoc no han faltat ocasions per passar-ho bé en família amb el Fes Lloc als Menuts, practicar una ampla varietat d’esports com el Bàdminton , el futbol o el Voley Platja, o riure amb un repte de coneixements i cançons amb les partides de Trivial i Karaoke en valencià.
Pel que fa al cartell artístic, cal destacar moments d’ intensitat inigualable de la mà de bandes com Aspencat o Auxili, Sènior i el Cor Brutal o els internacionals Train To Roots, que amb el seu reggae gestat al cor de Sardenya van aconseguir que el públic es deixara la veu cantant a l’uníson un repertori de temes mítics que ja incorporen algunes peces en la nostra llengua.

Moments de comunió al voltant del repertori tradicional amb Pep Gimeno “El Botifarra”, acompanyat per una banda formada per cent músics de la comarca sota la batuta de Josep Sancho, director de la banda municipal de Benlloch, o l’èxtasi assolit amb el directe potent i sublim de Fermin Muguruza i la New Orleans Baske Orkestra quedaran enregistrats per sempre a la memòria col·lectiva del Feslloch.

Un esdeveniment que tanca una etapa de deu anys amb una valoració positiva, ja que els 10.000 assistents aconseguits enguany el consoliden com el festival de música en valencià més important del País, capaç d´atraure un nombrós públic d’arreu del territori catalanoparlant que garanteix la viabilitat i continuïtat del projecte.

Aquesta consolidació també fa possible que el Feslloch es convertisca en un escenari apropiat per acollir les propostes musicals en llengua pròpia, però també aquelles procedents d’altres territoris amb estreta connexió cultural i identitària amb el País Valencià, com bé mostren els exemples dels sards Train To Roots o de Fermin Muguruza, ambdós ben apreciats al panorama internacional.

En paraules de Xavi Ginés, en representació de l’ Ajuntament de Benlloch i coordinador del festival:
“L’estabilització del Feslloch pel que fa al nombre d’assitents, és una manifestació del canvi de cicle al món de la música en valencià: els grans grups que abans garantien el ple en un concert només amb la seva presència, com és el cas de la Gossa Sorda o dels Obrint Pas, ja no estan en actiu. Però en canvi, es comencen a entreveure les noves promeses, com és el cas dels Zoo (tot i que no han estat enguany al Feslloch), per suposat els Aspencat, capaços d’arrossegar moltíssima gent, sense oblidar el destacable exemple d’Auxili, que amb un aforament de 4000 persones va aconseguir la mateixa presència de públic que el concert de Fermín Muguruza.
El Feslloch ha notat la manca d’eixes grans referències musicals de País, però entenem que podem ajudar a trobar-ne de noves, impulsant una escena emergent que necessita de grans espais per a demostrar la seua força i vitalitat.”

D’aquesta manera, el Feslloch enceta una nova etapa, sabent-se un festival viable, ben situat al panorama musical en valencià, però capaç d’ obrir-se a propostes procedents de l’escena internacional i amb la responsabilitat de convertir-se en impulsor d’ una nova generació de bandes que es convertiran en els grans noms d’un prometedor futur musical.